Hägrarna vid Råstasjön

I lördags blev det en tur till Råstasjön för att fota de kvarvarande Gråhägrarna innan de flyttar tillbaka till sin häckningsplats vid Isbladskärret på Djurgården. Fördelen med Råstasjön är att man kommer så mycket närmare dem vid Råstasjön än på Djurgården. Första gången jag såg hägrarna för några år sedan blev jag väldigt förvånad över att de satt i träden! Vet inte vad som gjorde mig så förvånad – fåglar sitter ju i träd, men tidigare har jag bara sett dem på marken så av någon outgrundlig anledning trodde jag att de var marklevande och inte trädhäckande.

Iaf i lördags var det ungefär hälften av hägrarna kvar, så inom kort kommer nog de sista också flytta tillbaka till Djurgården.

Jag hade tur att stöta på en av fågelguiderna som guidar kring Råstasjön och fick en lång pratstund med honom. Han berättade att tvyärr är inte den berömda vattenrallen kvar längre, vilket gjorde mig väldigt sorgsen. Vattenrallen har varit en institution och kändis vid Råstasjön väldigt länge, men troligen var han ensam kvar och det blev inga ungar sista åren.
Här kommer en arkivbild från ett tidigare möte med vattenrallen

Vattenrall

Guiden berättade även ingående om arbetet med att rädda Råstasjön när byggplanerna var som allra hetast. Jag är otroligt glad och tacksam över att man lyckades rädda Råstasjön för det är en oas för fågelintresserade och det finns otroligt många fågelarter kring sjön. I lördags såg jag: nötväcka, nötskrika, talgoxe, blåmes, koltrast, rödhake, gräsand, brunand, gråhäger, sångsvan, storskrake, vigg, rörhöna och sothöna. Jag vet även att stjärtmesen var framme men jag missade dem tyvärr, men däremot fick jag se en av mina andra favoriter <3